fbpx

Érdemes többféle táncot tanulni?

Ha elkezdesz táncot tanulni nagyon könnyen rá lehet kapni 🙂 Egy idő után kevésnek fogod érezni a heti 1 órát, vagy akár még 2 óránál is többet szeretnél. Ilyenkor érkezik a – jogos – kérdés, hogy érdemes-e más táncstílust is kipróbálni, ha még az elsőben sem vagy mondjuk haladó szinten. Nem fog-e bezavarni… nem lesz-e túl sok?

Sok éves táncoktatói múlttal a hátam mögött határozottan javaslom több tánc kipróbálását/tanulását. Természetesen nem mindegy, hogy milyen táncokról beszélünk. Mert pl. egy balett – reggaeton párosítás kifejezetten rossz kombináció. Ha többféle táncot próbálsz ki, vagy tanulsz egyszerre javaslom, hogy egymáshoz stílusban és/vagy technikában közel álló táncokat válassz. Az előbb említett reggaeton és balett kombináció pl. eléggé kisarkítja a dolgokat, de így legalább érthetőbb, hogy a 2 tánc nagyon sokmindenben különbözik. Más a zene szerkezete, más a technika, mások az “üzenet”, az egész hangulata.

Ha mindkét táncot most kezdenéd, vagy nem olyan régóta űznéd az egyiket, azt javasolnám, hogy válassz. Mert 2 egymástól ennyire eltérő tánc nem kiegészíti egymást, hanem akár még az egyik technikája ellent is mond a másikénak (ami nem jelenti azt, hogy az egyik vagy másik rossz!! csak más) Ellenben, ha mondjuk fiatalabb korodban gyerekként, tiniként balettoztál sokáig, és abbahagytad, vagy csak szeretnél mást is kipróbálni akkor egészen más a helyzet.

Miért?

Mert ha egy tánc már haladó szinten megy, beépültek a technikák, a tartás, az ütem stb. akkor már nem zavar be egy teljesen másik tánc. Lehet – sőt valószínű – hogy az új tánc a korábbival ellentétes technikájának elsajátítása kihívás lesz az elején – akár nagyobb kihívás, mint olyasvalakinek, aki még soha nem táncolt – de ez nem fog a (példánál maradva) balett tudásod rovására menni.

Ez egy elég szélsőséges példa volt, de szerintem így már érted a lényeget. 

Az egymáshoz közelebb álló stílusok kombinációja viszont kifejezetten hasznos, hiszen így a különböző táncok kiegészítik, színesítik egymást. Ebben az esetben is azt javaslom, hogy a kezdő szint legyen meg egy táncból, mielőtt hozzáveszed a másikat. Nézzünk példát két könnyen kombinálható táncra is: reggaeton-twerk. A technika, alaptartás, üzenet nagyon sokban hasonlít a 2 tánc esetében, viszont a zene elég jól elkülöníthető, de akár fel is cserélhető. Hogy értem? A reggaeton zene nagyon jellegzetes, hiszen egyedi az alapüteme, amit viszonylag könnyű felismerni. A twerk órákon többnyire rnb, hip hop, és dancehall zenéket használunk, de twerkelni pl. teljesen jól lehet reggaeton zenékre is. Illetve a másik irányban is működik: sok reggaeton mozdulatot lehet hip hop vagy pl. dancehall zenékre is használni. (némi stílusbeli igazítással) Ez a 2 tánc remekül kiegészíti egymást, hiszen ha a reggaeton a fő vonalad, tök jól néz ki ha feldobod 1-2 látványos twerk mozdulattal, és fordítva is igaz, ha a twerk a nagy szerelem, akkor is mindig jól jön egy-két plusz lépés, vagy figura.

Szóval nem csak, hogy nem baj, ha több táncot tanulsz egyszerre, hanem a megfelelő kombinációval kifejezetten AJÁNLOTT! A ReggaetonDance tánciskolában pont ezért tanítunk olyan táncokat, amik “kompatibilisek” egymással. Nem csak azért mert mi személy szerint ezeket imádjuk (ezért is), hanem azért is, mert bátran kombinálhatod őket célodnak megfelelően. 

Nőiesebb, magabiztosabb szeretnél lenni? Akkor válaszd a heels-t és a twerk-et!

Formába lendülnél? Akkor TwerkOut és Reggaeton! 

Levezetnéd a napi stresszt, feltöltődnél kiadós mozgással? Reggaeton és Twerk lesz a te kombinációd! 

Ha elbizonytalanodsz, vagy kérdésed van, keress bizalommal, szívesen segítek kiválasztani a Neked legmegfelelőbb táncokat!

Leave a Comment