fbpx

Így fejleszd az improvizációs készséged

Improvizáció. Az egyik legrettegettebb szó és az egyik legnehezebb dolog a táncórákon. Nem azért mert nem ismersz elég mozdulatot, “figurát”, hanem mert pont akkor nem jut eszedbe egy sem 🙂 És mi van, ha mindenki néz? És mi van, ha összesúgnak a hátad mögött?

Gondolom nem fog meglepni a következő amit írok: ez csak a te fejedben van! Ha impro van akkor is mindenki magát nézi a tükörben (ilyenkor talán még inkább, mint mondjuk koreó táncolás közben) és hidd el, hogy senki nem ítélkezik ilyenkor mások felett. De tudom, ez még nem sokat segít azon, hogy leblokkolsz, ha egyedül, magadtól, instrukciók nélkül kellene táncolni.

Mit lehet tenni ez ellen?

Az első amit tehetsz, hogy áthelyezed a fókuszodat. Ahelyett, hogy arra figyelnél mit gondolnak mások, vagy hogy nézhet ki amit éppen csinálsz, arra figyelj, hogy a zene mit diktál neked. Egy nagyon sarkított példa, de így jobban megérted: ha pl. egy lassabb rnb jellegű zenét hallgatsz, akkor valószínűleg nem azt diktálja neked, hogy kezdj el ugrálni, és őrülten rázni…. Tehát FIGYELJ A ZENÉRE! Energikus? Akkor nagy mozdulatokkal próbálkozz. Érzéki? Jöhetnek a hullámok, tekerések. A lényeg, hogy engedd a tested a zenével mozogni.

Mi van a tarsolyodban?

Nincsen azzal semmi baj, ha épp nem tudod mit csinálj, merre mozdulj, ilyenkor – hogy áttörd a blokkot – vegyél elő egy már tanult koreóból pár részletet, vagy néhány órai mozdulatot. A trükk az, hogy ezekhez nem kell nagyon ragaszkodni, csak indítsd el a zenére, lehet, sőt valószínű, hogy valami egész más lesz belőlük az adott pillanatban.

Adj teret a zenének

Ha otthon gyakorolsz improvizálni nem árt, ha csinálsz teret magadnak. Ezért ideális a táncteremben imprózni, hiszen ott nem lesz útban semmi, engedheted, hogy vigyen magával a zene akkor is, ha épp nagy mozdulatot diktál, vagy valami földes elemet próbálnál ki.

Válts perspektívát

Ha otthon gyakorolsz próbáld ki, hogy lekapcsolod a fényeket, vagy becsukod a szemed, a teremben próbálj nem a tükör felé állni, vagy másik helyre állni. Kicsit más ingerek fognak érni, és így más lehet a táncod. A tükör sokszor elvonja a figyelmed a zenéről, és az érzésről, mert azt nézed, hogyan néz ki amit csinálsz. Próbáld ki tükör nélkül, valószínűleg egész más dolgok fognak jönni a zenére, mint amikor nézed magad közben.

Próbálj ki többféle ruhát

Ez ilyen fura dolog, de tapasztalatból mondom, maximálisan igaz, hogy más-más stílusú ruhában egészen máshogy táncolsz. Minél lazább a ruha rajtad annál lazább lesz a stílusod is. Vegyük csak példakén a twerket. Egy feszes leggingsben pl baromi kényelmetlen guggolva rázni, ha ilyenben gyakorlod az imprózást, nagy valószínűséggel nem fogsz késztetést érezni erre a mozdulatra. Ellenben egy laza rövidnadrágban már annál inkább, hiszen sokkal szabadabban mozogsz benne. Kísérletezz azzal, hogy cipőben, zokniban, vagy mezítláb táncolsz. Figyeld meg milyen érzés ahogy megváltozik a kapcsolatod a talajjal. Szóval érdemes többféle ruházatban, több stílusban próbálgatnod a szárnyaidat, meg fogsz lepődni mennyire más dolgokat hoz ki belőled ha máshogy öltözöl fel.

Nézd vissza

Amikor otthon gyakorolsz, akár tükörrel, akár anélkül, állítsd be a telefonodat és vedd fel amit csinálsz. Nagyon sokat lehet abból tanulni, ha “külső” szemmel nézheted a táncod. Ne csak a hibákat keresd, lásd meg azt is ami jó! Lásd, hogy milyen mozdulat áll jól neked, és mi az amit esetleg máshogy is csinálhatnál. Ezek kijavításában egyébként szívesen segítek Neked!

Nem mindegy, milyen zene

Válassz olyan zenét, amit ismersz. Nehéz számodra teljesen új zenére improvizálni. Olyat válassz, ami mond számodra valamit. Ad egy hangulatot, tetszik a szövege stb. Ha van a szövegben olyan rész, amit szeretnél megjeleníteni, akkor azt használd, ha van olyan “robbanás”, basszus, effekt ami különösen tetszik, akkor hangsúlyozd ki!

Szóval a tanácsom, hogy ne félj próbálkozni! Lépj ki egy kicsit a komfort zónádból, mert ott kezdődnek a csodák!

Leave a Comment