fbpx

Ezeket a hibákat kerüld táncórán

Van néhány tipikus hiba, amit nem árt elkerülni a kedvenc táncóráidon, ha gyorsabban szeretnél fejlődni. 

1. HIBA: Ha csak “kilóra” vannak meg a mozdulatok 

Nem pedig eltáncolod őket. Egy táncóra (vagy workshop) lényege nem az, hogy minél több koreográfiát tanulj meg, amit aztán úgyis elfelejtesz. Igazából a koreográfia tanulásnak sem ez a lényege..

A lényege, hogy a TÁNCOD fejlődjön! Ha csak arra figyelsz, hogy a mozdulatokat minél pontosabban utánozd, akkor a mozgáskoordinációd fejlődik, a koreográfia tanulási időd lerövidül… igen, ezek jó dolgok. De a táncod ettől nem lesz jobb. 

Próbáld inkább ezt: Először a zenére figyelj! 

Figyeld meg, hogy a koreo mennyire van zenére, mennyire fejezi ki a zene hangulatát – próbáld ezt átérezni, átadni mikor táncolod. Figyeld meg a zene jellegzetességeit, hol van benne megállítás, vagy erősebb basszus, stb.

A koreográfus megtaníthatja milyen mozdulatokat táncolj az adott zenére, de a zene mondja meg, hogyan táncold azokat!

2. HIBA: Nem vagy összhangban a zenével

Lehet, hogy a mozdulataid ütemre vannak, számolásra jók, de – ahogyan már biztosan te is észrevetted – a koreók sokszor nem számolásra vannak. Előfordul, hogy egy mozdulatot egy picivel előbb, vagy később kell kezdened, vagy mikor az énekes kissé felemeli a hangját stb. Ezért nagyon fontos, hogy figyeld meg a zenét.

Próbáld így: Adj időt magadnak, hogy megfigyeld milyen érzéseket kelt benned a zene, és ezeket az érzéseket vidd bele a táncodba. (nem kell mélyenszántó gondolatokat keresni, a vidámság, a magabiztosság, is lehet az “üzenet”)

 

3. HIBA: Mindig ugyanoda állsz. 

Gyakori hiba, és valószínűleg te is elköveted, hogy mindig ugyanoda állsz. Ez biztonságérzetet ad, és valószínűleg onnan látod legjobban az oktatót. Ha mindig ugyanott táncolsz akaratlanul is függővé válsz a helyedtől, a látószögektől, így ha másik irányba kellene állni, elbizonytalanodsz.

Próbáld így: Mozdulj ki a komfort zónádból, tanulj meg önállóan táncolni, a tükörtől, a körülötted állóktól és a megszokott helyedtől függetlenül! 

Gyakorlás közben néha próbálj úgy táncolni, hogy nem nézed magad a tükörben, sem pedig a többieket, vagy akár az oktatót! Így sokkal magabiztosabban fogod tudni az adott részt, és nem fogsz pánikolni, ha tükör nélkül, más irányba állva kell eltáncolni a koreót. Néha állj másik helyre, meglátod, nagyon sokat fogsz fejlődni!

 

4. HIBA: Nem teszed oda magad

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Ne érts félre, nincs a szerénységgel és a félénkséggel semmi baj.. DE! A tánc egy művészet, egy önkifejezési forma, ahol a testeddel, a mozdulataiddal adsz át valamit magadból.

Imádsz táncolni, de mégis inkább a hátsó sorba vagy a terem szélére állsz.
Ha csoportos letáncolás van, lehetőleg leghátulra állsz, vagy kimaradsz belőle.
Tudod, hogy nem tökéletesek a mozdulataid, ezért inkább kicsiben csinálod a koreót.
Koncentrálsz, nem engeded el magad..

Ismerős, ugye? Ezeken a dolgokon kellene túllépned! Ha már ott vagy, miért ne hoznád ki magadból a maximumot? Ne bújj el mások mögé! Állj be a csoportos letáncoláshoz! Hibázz nyugodtan! Kérdezz! A lényeg, hogy vegyél aktívan részt a táncórán, hiszen így fejlődsz a legjobban! És ami még fontosabb: így fogod tudni jobban átélni azt az élményt, amit a tánc nyújtani tud! 

 

6. HIBA: Csak akkor mész táncolni, mikor a barátaid/barátnőid is mennek. 

Persze, együtt sokkal mókásabb, ebben igazad van. 

De próbáld így: ne felejtsd, hogy nem mások kedvéért táncolsz, hanem magadért! Mert TÉGED jó érzéssel tölt el, mert TE fejlődsz tőle, mert NEKED szükséged van a mozgásra, mert TE leszel magabiztosabb. 

Szeress magadért táncolni! Ha a barátaid veled tartanak szuper! Ha nem, akkor is jól fogod érezni magad, hiszen egy csoport táncőrült között nem leszel egyedül! Hé, a közös téma már megvan!

Leave a Comment