fbpx

Így maxold ki a koreókat

A koreózás eléggé megosztó dolog. Van, aki azonnal megszereti, míg mások eleinte idegenkednek/tartanak tőle. Pedig nem kéne… elmondom miért.

Koreót tanulni jó dolog. Kontextusba helyezi a tanult mozdulatokat, minél több koreót tanulsz, annál több módon tudod majd kombinálni a “figurakészletedet”. Ez eddig ok, de azért egy koreó több ennél. A lendület, átélés és az előadásmód teszi azzá, ami: mozdulatok meghatározott sorrendje helyett egy élő, lüktető egésszé, TÁNCCÁ.

Kitalálom mire gondolsz: De hogyan vigyek bele lendületet, átélést? Nem, nem vagyok gondolatolvasó, ezek minden táncosban felmerülnek. De óriási mázlid van, mert én most elmondom neked hogyan:

1. Lépés: tanulás

Először is: “magold be” a koreót! Úgy nem fogod tudni elengedni magad tánc közben, ha szó szerint azon kell agyalnod, mi legyen a következő lépés. Tehát a nulladik lépés egy koreó kimaxolásához, az, ha tudod a koreót 🙂 Zene nélkül is, magát a sorrendet, mindenféle irányba állva (igen, tudom… de hidd el ilyen apróságok is be tudnak zavarni)

2. Lépés: kigyakorlás

Aztán, ha megvan a sorrend, akkor jön az egyik legfontosabb és legaprólékosabb munka: LASSAN gyakorold a mozdulatokat, aztán az összekötéseket. Ha van tükröd szuper, de anélkül is szánj időt erre a feladatra, mert az dob a legtöbbet a táncodon, és végső soron az önbizalmadon, ha szép tiszták, kidolgozottak a mozdulataid. Nem, 5 perc nem elég erre, de ígérem, hogy megéri!

3. Lépés: átélés

Ha ezek megvannak, akkor lényegében sínen vagy, mert kivettük az egyenletből a legzavaróbb tényezőt: az agyalást. Ha nem agyalsz azon, hogy mi jön, vagy, hogyan kell kivitelezni a mozdulatokat, akkor tudsz az olyan dolgokra “figyelni” mint a ZENE! Ami jó esetben a koreó lelke, szóval, ha megvannak a mozdulatok, akkor figyelj a zenére. Figyelj azokra a kis jellegzetes motívumokra, hangokra, szövegrészekre amiket kitáncolunk, mert így leszel tökéletes összhangban a zenével, így tud majd “vinni” magával! És ha a zene visz, akkor autopilota üzemmódban már tényleg nincs kifogás, el tudod engedni magad, és olyan átéléssel táncolsz majd mint még soha! 

Na de az elméleti tudás nem elég, próbáld is ki! Amikor legközelebb koreót tanulsz, most ezzel a módszerrel tanuld meg, garantálom, hogy látványos lesz a különbség!