fbpx

Hogyan táncolj érzésből

A minap az egyik órán nagyon érdekes beszélgetés alakult ki az egyik kedves tanítványommal. Tudjátok rólam (sokat cikiztek is érte), hogy folyamatosan azt szajkózom: attitüd, előadás, élvezet, azaz ÉLET legyen a táncotokban. Nem volt ez másképpen ezen az órán sem, ahol történetesen egy koreót tanítottam a csajoknak.  Mikor elhangzott az ominózus utasítás, rögtön jött a – jogos – kérdés, hogy ok, de hogyan? Mi most tanuljuk ezt a koreót, most tanuljuk a táncot, hogyan vigyünk bele érzéseket? A válaszom egy kérdés volt (tudom, tudom, nem illik kérdésre kérdéssel válaszolni, de na..). Az, hogy szerinte mi a tánc? Miről szól? Na itt indult meg a lavina, és ezt a gondolatmenetet szeretném megosztani most veletek.

 

Ezt az elsőre egyszerűnek tűnő kérdést más órákon is feltettem, és többnyire ugyanazokat a válaszokat kaptam. A tánc: elengedés, felszabadulás, mozgás, kikapcsolódás, a pillanat megélése(!!), öröm, önkifejezés. Erre nincs rossz válasz, hiszen mindenkinek jelent valamit a tánc, mindenki szereti valamiért, máskülönben nem is csinálnánk. 

 

A következő kérdésem az volt, hogy mikor/miért kezdesz el táncolni? Persze elvonatkoztatva attól amikor ott vagy az órán és azért táncolsz mert én azt mondom 🙂 A kedvenc válaszom: “Mert k**va jó a zene!” Pontosan! A ZENE!! Meghallod. Megfog. Megindít benned valamilyen.. most figyelj: ÉRZÉST! Nem feltétlenül kell ennek olyan mély, világmegváltó érzésnek lennie. Jobb kedvre derít? Az is egy érzés! “Felpezsdíti a véred”? Bumm.. egy újabb érzés. Ha egy szórakozóhelyen, vagy otthon (vagy ha olyan őrült vagy mint én akkor kb bárhol) hallasz meg egy olyan zenét ami tetszik mit csinálsz? Naná, hogy táncra perdülsz! Miért? Mert a zene hangulata valamilyen formában passzol az éppen aktuális lelki világodhoz, kivált belőled valamilyen érzést, még akkor is, ha ennek nem vagy tudatában.  

 

Na és itt jön a “neheze”. Otthon, vagy ha “bátrabb” szellem vagy, a buliban is felszabadultan, kötöttségektől mentesen táncolsz. Pont nem érdekel ki mit gondol, ki lát, vagy nem lát, azért táncolsz, hogy mozogj, elengedd a napi feszkót, kikapcsolj, megéld a pillanatot stb. Akkor miért nem megy ugyanez pl. egy táncórán? Egyszerű Mert ott már vannak más zavaró tényezők is. Vannak más emberek, ott az oktató akinek meg szeretnél felelni, ott az a sok új mozdulat, technika, koreó és még sorolhatnám. A táncórán a zenét nem te választod (azért jó esetben tetszik így is) és azzal “küszködsz”, hogy ráilleszd a tanultakat. Megértem, hogy nehéz, hidd el… DE! És ez itt egy óriási DE…

 

De ne feledd miért szeretsz táncolni! A táncnak nem az a lényege, hogy egy újabb kihívás, leküzdendő akadály legyen az életedben. Pont ellenkezőleg! A tánc lényege, hogy a többi akadály leküzdéséhez feltöltsön! Ezért azt tanácsolom, hogy órán is próbáld meg azt az önfeledt állapotot elérni, amit akkor érzel, amikor “csak” örömből táncolsz. Hogyan? Mire figyelsz, mikor otthon, vagy a buliban táncolsz? Arra, hogy pontosan olyan szögben emeld a kezed, ahogy mutattam? Vagy arra, hogy hogy volt az a koreó amit 2 hónapja tanultál erre a zenére? Nem valószínű…. a ZENÉRE figyelsz… engeded, hogy vigyen magával. 

 

Ezt kellene mindig! A zenére figyelni. Nem az ütemre, a számolásra… a zene egészére. A hangulatra amit közvetít. A hangulatra (vagy érzésre) amit akkor éppen kivált belőled. És itt jön a képbe az önkifejezés része. Most ne arra gondolj, amikor pl. a kortárs táncosok elmesélnek egy sztorit egy tánccal.. az egészen más. Itt most az utcai táncokról beszélünk. Milyen a zene amit éppen hallasz? Dög? Akkor nyújtsd el kicsit a mozdulataidat, képzeld el, hogy álmaid pasijának/nőjének táncolsz. Képzeld el, hogy őszinte csodálattal nézi ahogy mozogsz.. és egyből ott lesz az a kis huncut mosoly az arcodon! Vagy képzeld el, hogy lemész egy klubba ahol ez a zene szól, és mikor elkezdesz táncolni mindenki csak ámul, milyen szuper vagy… Vagy képzelj el bármit ami felspanol.. Gondold, hogy a zene, amire táncolsz csak neked szól. Csak rólad szól. Sokszor ennyin múlik, hogy jól érezd magad a bőrödben tánc közben, hogy azonosulj a zene hangulatával, és ez azonnal látszani is fog a táncodon. 

 

A technikai részét pedig bízd rám! Azt hogy jó legyen a tartásod, jól vezesd a mozdulatokat, jó legyen az ütem/számolás, stb. Azért vagyunk ott, hogy elmondjam mit hogyan tudsz megcsinálni, kijavítsam, ha szükséges. Ismersz, úgysem hagyom szó nélkül 🙂 A koreók pedig pontosan arra szolgálnak, hogy egyfajta irányvonalat, mankót adjak általuk, hogy különböző stílusú zenékre hogyan táncolj. Milyen mozdulatokkal tudod kifejezni, vagy visszaadni a zene hangulatát. Ezért nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy az első lépésektől kezdve a legeslegfontosabb, hogy legyél a zenével összhangban!

 

Szóval a tanácsom: keresd meg a MIÉRT-edet. Miért szeretsz táncolni? Miért van most szükséged a táncra? Miért akarsz táncolni? Nem kell nagy dolognak lennie, nem is kell állandónak lennie. Nem csak akkor jár táncra az ember, ha világhírű táncművész szeretne lenni… Lehet, hogy ma nagy szükséged van arra, hogy kiszakadj a hétköznapi stresszből, mert nehéz napod volt a munkahelyen. Lehet, hogy holnap pont az ellenkezője lesz, annyira jó kedved van, hogy táncolni szeretnél… érted? A lényeg, hogy merj érzésből táncolni!

Infoline: +36 30 976 1404

Legyél te is reggaetondancer!

Csatlakozz több, mint 3000 elégedett tanítványunkhoz, tanulj meg az alapoktól profin táncolni és szerezz új barátokat!