fbpx

Hogyan ismerd fel a reggaeton stílusait

Ha jársz (vagy jártál már) hozzánk reggaeton-ozni, gyakran hallhatsz tőlünk ilyen kifejezéseket, mint cubaton alaplépés, perreo stílus, salsaton zene, vagy pl. modern reggaeton, club reggaeton.  
Oké, addig eljutottál, hogy ezek a reggaeton különböző stílusai, de hogyan tudod felismerni őket? És egyáltalán kell-e különbséget tenni?
 
A rövid válasz, hogy illik 🙂 A reggaeton egy elég színes, sokoldalú zenei irányzat és tánc, némely stílusa eléggé eltér a többitől. Nyilván vannak univerzális mozdulatok, amiket bármelyik stílusára bátran használhatsz, de mennyivel profibb már, ha együtt táncolsz a zenével, figyelsz a zene által közvetített hangulatra?  
 
Persze ez nem olyan könnyű feladat, hiszen sokszor nehéz megkülönböztetni a különböző irányzatokat. Ehhez adunk most egy kis segítséget, példákkal, hogy fő vonalakban milyen jellemzőkről ismerheted fel a reggaeton stílusait 😉  
 
A reggaeton zenékben – mindegy milyen stílusról beszélünk – egy dolog közös: a reggaeton alapüteme. Ez minden reggaeton zenében megtalálható. Tehát nem az előadótól lesz valami reggaeton, hanem attól, hogy megtalálható alatta  a dembow.      
A Dembow azonban nem csak a reggaeton alapütemét jelenti, hanem egy reggaeton stílust is. Bár ez a stílus áll legközelebb a reggaeton gyökereihez, mégis megosztja az embereket. Az igazi reggaeton őrültek persze imádják, de azért valljuk be nem annyira könnyen emészthető hangzásvilág. Általában csak a dobok és az ének, vagy szöveg dominál, más hangszerek alig tűnnek fel. A dembow az autentikus reggaeton klubok kedvelt stílusa, rengeteg mai sláger zenét megtalálhatsz dembow remix-ben is.
Puerto Rico stílusa
A 90-es években élte virág korát a klasszikus reggaeton-ként ismert Perreo. Itt már sokkal több hangszerrel találkozhatunk, de megőrizte a dembow nyers stílusát. Nagyon gyakori eleme a “felpörgetés”, a tempó duplázása. Ezt is a dobok dominanciájáról tudod felismerni. A perro szó spanyolul kutyát jelent, a perreo pedig a kutyapózra utal. A perreo zenék szövegei többnyire igencsak korhatárosak, ami egyébként összhangban van a zenei hangzással is.

Perreo zenék pl.

Kuba dallamai
Bár maga a reggaeton stílus Puerto Rico-ban alakult ki (a jamaika reggae-ből és dancehall-ból), a legnépszerűbb vagy inkább legismertebb ága mégis a kubai reggaeton, amit nemes egyszerűséggel Cubaton-nak hívunk. Népszerűségét a salsából átvett hangszereknek és az életvidám dallamainak köszönheti. A Cubaton zenék szövege már nem annyira a szexualitásról és a lázadásról szól, mint inkább az élet szeretetéről, mindennapi dolgokról, pl. a szerelemről vagy akár egy jó frizuráról stb. A Cubaton zenéket a gazdag hangszerezésről illetve a jellegzetes dallamokról tudod felismerni.

Cubaton zenék pl.

Amikor a salsa és a reggaeton találkozik
A Cubaton testvére a Salsaton, ami – meglepő módon – a kubai salsa és a reggaeton fúziója. Nagyon sokan összetévesztik, vagy egész egyszerűen figyelmen kívül hagyják a két testvérstílus közötti különbséget, és Cubaton-ra is salsáznak. Ez persze nem olyan égbekiáltó nagy bűn, amiért kitiltanak egy klub-ból, vagy akár megszólnának de igazi reggaeton-osként illik felismerni a Cubaton és a Salsaton közötti különbséget (ha van, de erre még kitérünk).
A Salsaton zenéknek 2 fő irányvonala van. Az egyik, amikor egy egyértelműen salsa zenében vannak reggaeton betétek. Ilyenkor a salsát megtöri 1-2 reggaeton blokk, ami általában nem énekelt szöveggel és határozott éles dembow alapütemmel jelenik meg.
A Cubaton és a Salsaton is gyakran előforduló stílus a latin bulikban.
Csakúgy, mint a modernebb irányvonalat képviselő reggaeton-ok. Ezeknél már sokkal inkább az elektronikus hangzás dominál, de azért még megtalálhatóak bennük a dembow alpok (bár némelyiknél tényleg keresni kell).
Szeretnéd megtudni milyen mozdulatok jellemzik a reggaeton stílusait? Hogyan tudod ezeket bármelyik buliban használni? Csatlakozz reggaeton óráinkhoz, és felejts el a kínos toporgást!