fbpx

Hogyan tanulj könnyen, gyorsan koreográfiát

Miért van az, hogy egyeseknek villámgyorsan megy a koreó tanulás, mások pedig vért izzadnak vele? Az alábbiakban adunk pár tippet, hogyan tudsz gyorsabban megtanulni egy-egy koreográfiát, és hogyan tudod maximálisan kihasználni a koreó tanulás előnyeit.

Koreográfia. Kezdő táncosként félelmetes szó, ám minél magabiztosabban táncolsz, annál kevésbé rémülsz meg tőle.Van, aki esküszik rá, van, aki ellenzi, de lássuk be a koreográfiák tanulásának megvannak a maga előnyei és bizonyos szempontból a hátrányai is.

Óriási előnye, hogy rendkívüli módon hozzájárul a mozgáskoordináció fejlődéséhez. Mivel minden koreográfia más és más, folyamatosan új kombinációkat tanulva gyorsan fejlődsz. Könnyebben összehangolod a kéz és lábmozdulatokat, könnyebben figyelsz az irányokra, a testmunkára, az egyensúlyodra.

A koreók segítenek a ritmusérzék fejlesztésében és a zene “hallásában” is. A koreográfusok előszeretettel használják ki a zenék váltásait,  figyelnek a szövegre, dallamra, természetesen a ritmusokra, játszanak a zenével. Sokszor olyan ritmusokat táncolnak – és táncoltatnak – ki, amiket addig esetleg meg sem hallottál. Ezáltal te is könnyebben figyelsz majd a zenékben rejlő összetettségére, a ritmusok sokszínűségére, az előadók hangjának játékára. 

Nem szabad viszont abba a hibába esni, hogy csak koreográfiák tanulásával tanulsz egy adott táncot!

Fontos, hogy egy-egy mozdulatot külön is megtanulj, használj. Így szépen ki tudod dolgozni a mozdulatot, és szebb lesz a mozgásod is. Ha egy mozdulatot nem csak egy koreográfia részeként könyvelsz el, hanem “felveszed a figurakészletedbe” úgy javul az improvizációs készséged, így szinte bármilyen zenére tudsz majd táncolni.

Ha pedig a mozdulatokat külön-külön már szépen, kidolgozottan tudod táncolni, a koreográfiában is könnyebben tudod használni őket.

Hogyan állj neki a koreók tanulásának?

Először a test irányokra figyelj. Merre fordul, hová helyezi a testsúlyt a koreográfus/oktató. Ezek nagyon sokat segítenek, hiszen így szó szerint könnyen visz majd magával a lendület.  

Ha videóról tanulsz akkor is figyeld meg az irányokat, tükrözve van-e a videó, ha nincs, akkor az oktató mondani fogja merre mozdulj.

 

Ha az irányok megvannak, jöhetnek a mozdulatok. Ezeket egészként próbáld megtanulni, ne külön figyelj a lábakra, és a kezekre. Próbáld a testeddel megtanulni a koreográfiát. Ne gondolkodj a következő mozdulaton, hanem az előző pontban említett módszert alkalmazva figyeld az irányokat, és azokhoz kösd a mozdulatokat. Ha pl. látod, hogy az oktató jobbra fordul, akkor tudod hogy ahhoz épp egy lábzárás volt karkörzéssel. Nem azért mert fejben megjegyezted, hanem mert úgy hozza a lendület. Érted már?

A következő nagyon lényeges pont a zene. Igazából ez segít a legtöbbet. Ne a számolásra figyelj, a koreók többsége teljesen zenére van. Szövegre, ütemre, vagy épp a zenei váltásokra. Ha figyelsz a zenére, mikor tanulod a koreót, meghallod azokat a dolgokat, amiket “ki kell táncolni”. Ezeket a részeket, ha meghallod, tudni fogod mi jön a sorrendben, anélkül, hogy gondolkodnál rajta.

Ha van tükör nagyon hatásos módszer az is, ha a saját tükörképed igazítod az oktató tükörképéhez. Ilyenkor az oktatót ne hátulról (vagy oldalról attól függően hol állsz) nézd, hanem a tükörben, a saját tükörképeddel együtt. A saját tükörképeddel utánozd le a másik tükörképet. Ez egy remek módszer arra, hogy a testeddel tanuld meg a sorrendet, ne pedig fejben.

Ha oktató videóról tanulsz, akkor is nagy hasznát veheted egy tükörnek, hiszen ha már megvan a sorrend, ellenőrizheted, hogy látványra is olyan legyen, amilyet szeretnél. Táncold el akár több stílusban is, így meg tudod nézni melyik áll neked a legjobban 🙂 

Ha megtanultad a koreót, hagyd ülepedni egy kicsit. Mit jelent ez… első nap csak a sorrendet tanuld meg, gyakorold ki, utána 1-2 nap múlva vedd elő újra, nézd át, és akkor már fogsz tudni figyelni az előadásmódra, az átélésre, a stílusra stb. 

Hogy melyik módszer lesz számodra a legcélravezetőbb, azt már neked kell kitapasztalnod. A lényeg, hogy ne tántorítsanak el az esetleges kezdeti nehézségek, a koreográfiák tanulása egyre könnyebb lesz minél többet gyakorlod. 

Leave a Comment