fbpx

Így válassz magassarkút tánchoz

Magassarkúban táncolni igazi szuperképesség. Köztudott, hogy a magassarkú segít kiemelni a nőiességed, szebb tartást biztosít. Az is köztudott, hogy emellett sokszor még járni is nehéz bennük, nem még táncolni…egészen máshol van a súlypontod, sokszor instabilnak érzed… mégis sok táncban használnak magassarkút a táncosok. Ott vannak a társastáncok, standard táncok, a latin táncok, vagy az olyan egyéni stílusok, mint a Heels (magassarkús utcai táncok). Mindegyikben magabiztosan, szexisen táncolnak magassarkúban a csajok. Mi lehet a titkuk?

Több is van. Az egyik, – talán nem meglepő módon – a megfelelő technika, amit táncórán lehet elsajátítani, de a másik mindenképpen a tökéletes cipő. Szinte hihetetlen micsoda különbségeket lehet tapasztalni más-más típusú magassarkúkban.

Ha pl. nem a megfelelő cipőt választod, minden mozdulatod instabil lesz, rosszabb esetben elmozdul a cipő egy erősebb lépésnél, akár a bokád is megsérülhet.

Ezek a cipők nem alkalmasak táncra.

Természetesen a megfelelő cipő választása táncfüggő, hiszen pl. a standard táncoknál inkább a vastagabb sarkú zárt cipőket használják, de ott pl egészen más már a lépés technikája is, mint a többi táncban. Az olyan társas latin táncokban, mint pl. a salsa, a táncos szandálok a legelterjedtebbek. Ezeknek – bár vékony – speciálisan párnázott talpa van a kényelmesebb viselet érdekében, és a pántokat is úgy tudod variálni, hogy megfelelően tartsák a bokádat.

A latin táncoknál a legelterjedtebbek a táncos szandálok

Az olyan dinamikus csajos utcai táncokhoz, mint pl. a Heels class, azonban ezek nem alkalmasak. (annyira kinézetre sem illenek az ilyen táncokhoz, de ez igazából sokadlagos szempont)

Akik most ismerkednek a magassarkús tánc világával gyakran kérdezik tőlem, hogy jöhetnek-e lapos sportcipőben az órára, mert abban magabiztosabbnak érzik magukat. Mosolyogva szoktam igent mondani, hiszen úgyis tudom mi lesz a vége…. Amikor 1-2 óra után látják a különbséget a magassarkúban táncolókhoz képest, beigazolódik a sejtésem, és jön a következő kérdés: milyen magassarkút ajánlok kezdőknek.

Nos, ez kicsit összetett kérdés, hiszen nem mindegy, hogy a hétköznapokban használsz-e magassarkút, vagy nem.

Ha nem, vagy csak szökőévente egyszer, akkor mindenképp vastagabb, és nem túl magas (3-5 cm) sarkú cipőt válassz, amíg hozzászoksz. Ez lehet, hogy nem lesz még olyan szexi, de megkönnyíti az átszokást, és utána stabilabb leszel, mikor magasabb, vékonyabb sarokra váltasz. Az is egy szempont, hogy mindenképp tartsa a bokádat! Nem baj, ha csak 1-2 pánttal, de azok tartsanak, ne csak dísznek legyenek. Ajánlani szoktam, hogy amennyire lehet zárt cipőt/csizmát/bokacipőt/szandált stb válassz, hogy ha olyan a mozdulat, ne érintkezzen a bőröd közvetlenül a talajjal. Segítség az is, ha a talp része nem túl vékony a cipődnek, így később fárad el a talpad. Természetesen a platform talp már a ló túloldala, semmiképp sem ajánlom. Meg kell találni az arany középutat.

A vastagabb sarkú cipők stabilak, ezért jók gyakorláshoz

Ha már rutinosabb vagy magassarkú viselésében, akkor jöhet a vékonyabb talp, és magasabb, keskenyebb sarok is. Egy ilyen cipőben sokkal szexibbnek, magabiztosabbnak fogod magad érezni, de ebben is meg kell tanulni táncolni. Ne lepődj meg, egész más, mint utcán viselni egy ilyen cipőt, de hamar hozzászoksz majd a dinamikusabb mozdulatokhoz is. Egy keskenyebb sarkú cipőnél fokozottan érvényes, hogy tartsa a bokádat, tehát a körömcipőket, utcai vékony pántos divatszandálokat felejtsd el táncórára! 

Plusz tipp: jó, ha elöl nyitott a cipőd, hogy tudjon levegőzni a lábfejed.

A keskenyebb sarkú cipőknél fontos, hogy tartsa a bokádat

Összességében mindenképp érdemes esélyt adni a magassarkúban táncolásnak, sokkal szebb lesz a tartásod, javul az egyensúlyérzéked, és magabiztosabb leszel tőle. 

Leave a Comment