fbpx

Ezeket jó, ha tudod az első táncórád előtt

Minden kezdet nehéz

Szokták mondani, hogy ha új dologba vágsz bele, mindig az első lépés(ek) a legnehezebb(ek). Ez bizony a táncban is így van. Még ha alapozó, vagy kezdő szintű órán veszel részt, akkor is jó eséllyel lesznek olyan mozdulatok, amik először kihívást jelentenek majd. 

Ez teljesen normális, hiszen azért vagy ott, hogy új dolgokat tanulj! 

Ha a megfelelő hozzáállással veszel részt az órákon, akkor megkíméled magad a frusztrációtól, és az esetleges csalódottságtól. Táncóra előtt emlékeztesd magad, hogy nincs abban semmi rossz, ha nem megy minden elsőre. Ez a folyamat része.

Légy nyitott az instrukciókra, és ne félj kérdezni amikor csak szükséges!

Ne hasonlítsd magad másokhoz az órán, hiszen mindenki más. Lesznek olyan mozdulatok, amikre a többiek könnyebben ráéreznek, de olyanok is, amiket Te fogsz mindenkinél gyorsabban elsajátítani. 

Ne aggódj amiatt, hogy bárki kinéz, vagy “bénának” tart, hiszen mindenki azért van ott, hogy fejlődjön, csak úgy, mint Te. Szerencsére a mi óráinkon sosem volt jellemző a kirekesztés, nagyon támogató kis közösségünk van!

Ez neked kínai?

Sok új kifejezéssel találkozhatsz majd akár már az első táncórádon is, mint pl. a testsúly áthelyezés, súlypont, zenei hangsúly stb. A hangutánzó szavakról, és a zenei számolásról már nem is beszélve. 

Ez azért van, mert a tánc egyfajta vizuális “nyelv” és sok mindent nehéz “lefordítani” hétköznapi kifejezésekkel. 

Hamar hozzá fogsz szokni ezekhez, de természetesen el is fogom mondani a jelentésüket. 

 Legyen meg a miérted

Miért szeretnél táncolni? Szeretnél valami újat tanulni? Kikapcsolódnál? Levezetnéd a munkahelyi stresszt? Fejlődnél? Azért, hogy legyen több önbizalmad? Formásodni szeretnél? Új emberekkel ismerkednél? Vagy ez mind?

Ha megvan a miérted, akkor tartsd szem előtt a táncóra idejére is, és tartsd magad ehhez. Ha pl. aktív kikapcsolódásnak választottad a táncot, táncóra előtt az öltözőben és tánc közben már ne azon agyalj, hogy mennyi mindent kell még megcsinálnod, ha hazaérsz. Koncentrálj inkább magadra! Hallgasd a zenét, engedd, hogy átjárjon, és ne nézegesd pl a telefonodat, hidd el azok az üzenetek megvárják azt az 1 órát 😉  Amit én-időnek szántál, legyen is az!

Még egy dolog, amit jó ha tudsz az első táncórád előtt: a tánc megváltoztatja az életed

Na nem egyik napról a másikra… de gyökeres változásokat fogsz tapasztalni:

  • nyugodtabb leszel
  • nő az önbizalmad
  • javul a testtartásod
  • egészségesebb, fittebb leszel
  • új barátaid lesznek
  • javul a közérzeted
  • nem ismersz majd lehetetlent

Igen, ez mind a tánc velejárója és még rengeteg olyan dolog, amit nem sorolok fel, mert első ránézésre már ezek is túl szépnek tűnhetnek, hogy igazak legyenek. De nem baj, bebizonyítom 😉

Leave a Comment