fbpx
5 táncos mítosz ami nem igaz

5 táncos mítosz – ami nem igaz!

Vannak dolgok, mítoszok, legendák, amiket mindenki ismer. Hogy honnan erednek, hogyan keletkeztek, nem mindig világos, mégis régóta megtalálhatóak a köztudatban. Így van ez a tánccal is. Vannak dolgok, amiket mindenki a táncról, függetlenül attól, hogy táncolt-e már valaha. Vagy mégsem?

Nézzük az 5 legelterjedtebb mítoszt a táncról, és vizsgáljuk meg, miért nem igazak:

1. Minden táncos hajlékony

5 táncos mítosz - ami nem igaz

Ha egy társaságban megemlíted, hogy táncolsz, az egyik leggyakoribb kérdés – tudod, közvetlenül azután, hogy próbálnak rávenni, hogy mutass valamit – az, hogy “wow, akkor tudsz spárgázni is, meg minden?” 


Bármennyire hihetetlen, nem minden tánchoz elengedhetetlen, hogy hajlékony legyél, spárgázz, vagy álló helyzetben a nyakadba emeld a lábad. Éppen ezért nem minden táncos hajlékony. A balett, modern táncok vagy akár a break velejárói az átlagember számára varázslattal felérő mozdulatok, de pl. a salsához, vagy akár a reggaeton-hoz és még rengeteg utcai tánchoz sem alap feltétel, sőt… ez leginkább azért van így, mert ezek a táncok többnyire olyan mozdulatokat használnak, amikhez nem kell hajlékonynak lenned. Hozzáteszem, hogy ha már intenzívebben végzed ezeket a stílusokat, akkor növelhetik a mozgástartományod, segítenek, hogy hajlékonyabb legyél.

Tehát, attól, hogy nem tudod álló helyzetből megérinteni a lábujjad, még lehetsz jó táncos!

2. Minden táncos fitt

Azt már egy korábbi bejegyzésben taglaltuk, hogy a tánc nem alkat függő, de mi a helyzet a fittséggel? Mit jelent fittnek lenni? A tökéletes alakot? Semmiképp! Akkor?

Ha valaki soha semmilyen testmozgást nem végez (azon kívül, hogy munkába jár, utána hazamegy és az egész délutánt a kanapén tölti) akkor az ő szemében nagyon is fitt az, aki pl. 2 km-t le tud futni. Aki rendszeresen, hosszabb távokat fut, az kifejezetten azt mondaná magára, hogy nincs formában, ha aznap csak 2 km-t tudna lefutni. A fittség ilyen szempontból relatív. Van olyan táncos (pl aki most írja neked ezeket a sorokat) aki végigtáncol 3-4-5 órát is egyhuzamban, de nem tud 5 km-t egyben lefutni (még). Ez nem jelenti azt, hogy nem fitt, egyszerűen más fajta mozgáshoz van hozzászokva.

Szerencsére nem kell a szó klasszikus értelmében fittnek lenned ahhoz, hogy elkezdj táncolni, jó hír viszont, hogy a tánc rendkívül sokat segít, hogy fittebb legyél! Ha odateszed magad, egy intenzívebb táncóra növeli az állóképességet, megdolgoztatja a szíved, átmozgatja minden porcikádat.

3. Tánc = balett

Az örök klasszikus. Ha beírod a keresőbe, hogy tánc, vagy táncos, a képtalálatok között óriási arányban balett táncosokat fogsz találni. Sokan mondják, hogy a balett minden tánc alapja. Na ez óriási tévedés! Gondolj csak bele, hogy lehetne egyetlen tánc MINDEN tánc alapja??

A balett az olyan kapcsolódó táncok alapja, mint a kortárs tánc,  modern tánc, vagy pl. a jazz. Pont. Ha valaki tanul balettet, akkor sokmindent megalapoz, mint pl. a testtudatot, egyensúlyt, tartást, de a balett techinkák teljes mértékben eltérnek az utcai táncok technikáitól. Az olyan afro eredetű táncokról mint pl. a reggaeton, twerk, dancehall, vagy pont az afro house, afro beat még nem is beszéltem.

Szóval, ha pl. valamilyen utcai táncot szeretnél tanulni, nem kell balettel alapozni.

4. Táncosnak születni kell

Alapvetően senki sem születik táncosnak. Vannak olyan országok, ahol a tánc annyira a kultúra és a mindennapok része, hogy már a totyogós kisbabák is ropják otthon. Rengeteg ilyen videót lehet találni a neten. 

DE… ez nem jelenti azt, hogy ők táncosnak születtek. Nem jelenti azt sem, hogy különös tehetségük lenne a tánchoz, sem pedig azt, hogy ők majd táncosok lesznek, ha felnőnek. 

Egy táncosnak leginkább kitartásra, és elszántságra van szüksége, mert a tánc egy életen tartó tanulási, fejlődési lehetőség, gyakorlatilag sosem érsz a végére. Szuper, ha van hozzá tehetséged, de nem kell “táncosnak születni”, a legtöbb készség fejleszthető. A ritmusérzék, a hajlékonyság, mozgáskoordináció, a koreó tanulási sebesség, a mozdulatok pontossága stb stb..

5. A tánc nem sport

5 táncos mítosz - ami nem igaz

Rengetegszer hallom ezt. Tanítványoktól is, akik egy társaságban megemlítették, hogy ők táncolnak, és nem hitték el nekik, hogy az is sport. Gondolom sejted: ezt mindig olyan emberek mondják akik 1. vagy sosem táncoltak még, 2 vagy pedig megmaradtak abban a hitben, hogy a tánc kimerül az egyet jobbra-egyet balra tevékenységben, amiben soha még csak ki sem melegszik az ember.

Ez a vélemény mindig csak addig tart, amíg ki nem próbálják az igazi táncot. De a lényeg, ahogyan már korábban is beszéltük, hogy a tánc igenis kőkeményen átdolgozza az egész tested, fizikai erőnlét kell hozzá, fejleszti az izmaidat és az állóképességedet. Kikapcsol, feltölt, fiatalon tart. Kb. ezeket várod el egy sporttól is… lehet táncnak, művészetnek, hobbinak, sportnak is nevezni, igazából mindegy, mert aki táncol tudja, hogy a tánc milyen hihetetlen sokat hozzátesz az életéhez.

Leave a Comment